Нова теория за образуването на златото на Земята

Обща секция за новини за хобито.

Нова теория за образуването на златото на Земята

Мнениеот Kiril62 » Вто Фев 03, 2015 8:35 pm

Микроби са изиграли ключова роля при образуването на най-големите златни залежи на Земята. Находищата на планетата са могли да възникнат в съвсем малък период от време – между появата на живот на планетата и насищането на атмосферата с кислород. Затова в днешно време нови златни залежи не могат да се образуват, твърдят авторите на изследване, цитирано от New Scientist.
След откриването на най-голямото находище на злато Уитуотърсранд, ЮАР, през 1886 г. оттам да добити около 40 000 метрични тона злато – почти половината от всички златни запаси, изкопани някога от човечеството. Находището е възникнало преди около три милиарда години и геолозите все още спорят как се е появило.
Известно е, че златото е попаднало на повърхността в резултат на ерозията на златоносните жили в гранитните скали на Каапваал Кратон (хребет в провинция Лимпопо, ЮАР, едно от двете места в света с най-древната земна кора, образувана преди 3,6-2,5 млрд. години). Не е ясно само как тоновете злато са се озовали на няколко стотин километра на юг .
Според Кристоф Хайнрих от Швейцарския технологичен институт роля за това са изиграли не само механичните процеси на отмиване на парчета метал от реките от планинските скали. Златото е било „събрано” от микробни колонии в плитките водоеми на Уитуотърсранд, смята той.
Преди 3 млрд. години в атмосферата на планетата почти не е имало кислород (след 500 млн. години водораслите и цианобактериите започват да го произвеждат). Въздухът е бил наситен със серни газове като сероводорода, които вулканите изхвърляли в атмосферата. Тези газове се връщали на повърхността на Земята под формата на киселинни дъждове. Златото се образувало в серни съединения, които се разтваряли във водата, а оттам микробите събирали метала.
Ако в атмосферата е имало повече кислород, той би влязъл в съединението на сярата и златото и би ги унищожил преди да попаднат в плитките водоеми с микроби.
„Въпросът за 1 млрд. долара е дали и останалите залежи са се образували при същия процес”, казва Хайнрих. Ако отговорът е положителен – т.е. ако златото не се е придвижило със залежите златоносен пясък, геолозите вече няма да търсят богати на злато пясъци, а следи от докамбрийски живот злато, особено в наситените с въглеводород шисти.
http://www.manager.bg/%D0%B2%D1%81%D0%B ... 1%82%D0%B0

45.7 grams with 23.2 grams of gold 1.jpg
45.7 grams with 23.2 grams of gold 1.jpg (23.55 KiB) Прегледано 1524 пъти
0888654620
Skype Kiril431
Аватар
Kiril62
Site Admin
 
Мнения: 1187
Регистриран на: Нед Сеп 30, 2012 11:53 am
Местоположение: София


Назад към Новини за промиването на самородно злато и търсене на метеорити

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта